Thursday, 1 November 2012

Geram bila Kek Bantat ! Grrr...

Assalamualaikum.. Pagi tadi buat kek red velvet sebab teringin sangat nak makan. Besides, boring x dek keje..and of course, nak main icing. Heheh:P

Tapi, bila kek tak jadi, geram sungguh. Ni kali kedua buat kek red velvet, dan kedua-dua kali itu x jadi. Kecewa! Kek bantat, selera pun terus terbantut.

Kenapa kek ni bantat? Kenapa kek ni tak nak naik? Arrrgghh

Ni dea kek tu.. nampak macam fuh perfect jea kat luar, tapi dalam, alaaaaaa bantat ke? Hmmm whats wrong?  

 Tengah frust menungging tu, terus google, kenapa kek bantat? Terjumpa la blog ni . Thanks to this blog, dapat input baru.

Dia cakap;
Firstly, bukak oven banyak kali sebelum kek masak.
Hmm.. tadi bukak sekali je. Masa kek tu masak dah. So, bukan ni masalah dia.
Secondly, tak kaut tepi bekas masa mix and berketul-ketul. Ooo..patutla.. ku guna food processor, so tak kaut tepi la.. Lagipun, food processor, boleh guna ke tidak nak buat kek?
Thirdly, keluarkan kek sebelum kek masak.
Fourth, kek terlupa masukkan gula. Aku terjumpa resepi kat internet. Guna gula icing. Dah masukkan tadi.

So, conclusionnya, mungkin tadi sebab tak kautkan adunan kat tepi masa mix tu.

And also, i think because I used the otai oven, which is still using fire as the source of heat. Not actually because of the oven, but because the heat is too high. Probably it made the cake rise a little bit, but then, because the upper cake hardened first, so the bottom and in the middle don't have enough space to expand anymore.
Besides, masa duk masukkan dry ingredient tu dalam food processor, kitorang duk gelak-gelak sakan, so banyak tepung yang terbang ke lain. Tak masuk betul-betul semua kat dalam tu. Maybe, natrium bicarbonate pun terbang bebas ke udara. Ataupun, tak cukup sodium bikarbonat.
Moreover, maybe masa mix bahan basah tu, bolehla guna food processor. But then, nak masukkan dry ingredients, kacau manual (pakai sudip). Perhaps, kalau pusing laju-laju dan lama-lama, boleh menyebabkan soda bikarbonat hilang fungsi. Angin yang kita dah trap masa ayak gandum tu pun terkejut sebab laju sangat, So, keluar habeh dia. :P
Dan yang paling utama sekali kena mula dengan BISMILLAH dan buat dengan penuh kasih-sayang. JANGAN mengumpat, heheh...

Wallahualam.


No comments:

Post a Comment